Vakantietips voor de Oostzee: In 3 uur naar Kolberg in Polen

2022-06-18 16:07:39 By : Ms. Linda Zeng

Onze social media kanalenGeen ideeën voor een geweldige vakantie aan de Oostzee?We hebben een tip voor je!Rijd naar Kołobrzeg (Kolobrzeg) in Polen.Tips van de Polen-expert.Tomasz Kurianowicz , 19.3.2022 bijgewerkt 20.05.2022 - 07:03Een Amerikaanse politicoloog zei ooit in een interview: “Veel Berlijners zijn nog nooit in Polen geweest.Vreemd.” Ook ik ben altijd verbaasd als ik mensen in Berlijn ontmoet, vertel over mijn Poolse achtergrond en dan vaak verlegen gezichten en wegduikende lichamen zie."Polen?Klinkt interessant.Maar ik ben er nog nooit geweest", wordt vaak gezegd.Wat jammer, denk ik dan bij mezelf.Reisspecial Polen Vakantie in Polen: van Berlijn naar Warschau met de trein in 6,5 uurWant er is veel te zien.Maar ik wil niet klagen, ik wil een bijdrage leveren om dit te veranderen.Op slechts een uur rijden van Berlijn heeft Polen zich in de afgelopen 30 jaar ontwikkeld tot een fascinerend en fascinerend tegenstrijdig land.Als ik mijn Duitse vrienden in Polen uitnodig, zijn ze altijd verbaasd over hoe modern de straten zijn, hoe gastvrij de mensen, hoe heerlijk de nationale gerechten zijn, hoe gerestaureerd de oude steden zijn en, in het algemeen, hoe mooi de afzonderlijke regio's, plaatsen en landschappen zijn.U begrijpt dan waarom veel clichés over Polen helemaal niet meer gelden.Dit zou dus het begin moeten zijn van een reisserie voor Polen die onze lezers meeneemt naar die gebieden, plaatsen en hotels waarvan ik denk dat ze bijzonder de moeite waard zijn - en die perfect geschikt zijn om verdere clichés over Polen, over mijn land, op de plank te houden .De focus (en voordeel) van mijn selectie: Veel bestemmingen zijn vanuit Berlijn in zeer korte tijd te bereiken en zijn daarom perfect voor een weekendje weg met de auto of trein.Op dit moment profiteren Duitse toeristen ook van goedkope brandstofprijzen in Polen en een zeer zwakke zloty (per 19 maart 2022: 4,72 voor 1 euro).Ik zou heel blij zijn als je me schrijft en me vertelt over je ervaringen in Polen, vooral als je mijn tips hebt geprobeerd.Mijn e-mailadres is: tomasz.kurianowicz@berliner-zeitung.deVoor het eerste deel van deze serie koos ik Kolberg (Pools: Kolobrzeg), de badplaats aan de Oostzee.Het heeft een beetje met toeval te maken.Toegegeven, de afgelopen weken waren niet makkelijk voor mij.Het constant vasthouden aan de nieuwsticker, de gebeurtenissen in de Oekraïne hebben me, net als vele andere (Oost) Europeanen, bezig gehouden en me soms letterlijk van mijn slaap beroofd.Ik had het gevoel dat ik een weekendje weg van de evenementen nodig had, dus besloot ik naar de Baltische Zee te gaan, naar Kolobrzeg, voor een korte vakantie, slechts één nacht.Vorig jaar werd een nieuwe snelweg (de S6) van Szczecin naar Kolobrzeg geopend, zodat men vanuit Berlijn-Kreuzberg binnen drie uur Kolobrzeg aan de Oostzeekust kan bereiken.(Als u in Prenzlauer Berg of Weißensee woont, bespaart u tijd en heeft u slechts 2,5 uur nodig.) De snelweg, die vergelijkbaar is met een Autobahn, is gratis en wordt nog steeds zelden gebruikt, wat zorgt voor een stressvrije rit voor een weekendtrip.Ook: Polen is geen coronarisicogebied meer.Ik had geluk toen ik op reis ging: het was een van die mooie, zonnige weekenden.Na aankomst op zaterdag om 13.00 uur in een stralende zon, was de eerste bestemming een visfrituurkeuken direct aan het strand, met uitzicht op zee, simpelweg omdat het een traditie is in Polen.Je moet weten: lunchen in een frituurkeuken aan de Poolse Oostzee is een must.De plastic borden en vorken waarop de vis altijd wordt geserveerd, roepen bij mij intieme jeugdherinneringen op.Elke 50 meter vind je in Poolse steden aan de Oostzee een viskraam die gepaneerde, gebakken visfilet met friet en Poolse koolsalade aanbiedt.De kwaliteit van de vis varieert, maar ik kreeg een insidertip voor Kolobrzeg: de Rewinski-visfrituurkeuken, die al tientallen jaren een lokale legende is.Natuurlijk kan het op een zonnige zaterdag een beetje druk worden, maar de Fischbratstube is voorbereid op een stroom klanten.Je moet in de rij gaan staan, je keuze maken, een stuk papier in je hand krijgen - en na ongeveer 20 minuten kun je de afwas ophalen.De uitstekende vis wordt vers gebakken, geserveerd met friet of gebakken aardappelen en typisch Poolse zoetzure koolsalade op een plastic dienblad.Er is ook ambachtelijk bier van de lokale brouwerij "Maltgarden".Ik koos voor de gefrituurde kabeljauw en mijn begeleider voor de heilbotfilet.De vis komt met een knapperige dunne paneermeel, is boterzacht en mals en echt heerlijk!5 van de 5 punten!Je eet de vis met twee vorken om de filet van de botten te trekken.Terwijl u aan de filet werkt, kunt u genieten van het uitzicht op zee en het koele ambachtelijke bier drinken.Zorg ervoor dat je het lokale witbier probeert, het is geweldig!(Het heet "Maltgarden Sandy Weekends". Of probeer het bestelproces in het Pools en zeg "Piwo przeniczne", uitgesproken als "Piwo Pschenichne", succes!) Als toetje kun je naar een van de kraampjes op de promenade gaan. Bestel typisch Pools Desserts aan de Baltische kust zoals softijs en warme wafels met toppings, flaneren op het strand en genieten van de zon.Reeds hier laadt de innerlijke zielsbatterij zich op.Nu is het tijd om in te checken bij het hotel.Ik koos voor het boutique hotel Shuum, dat in 2018 gerenoveerd is en nu geldt als een soort hipster hotel, oftewel een topadres en oase van rust voor gestreste, overwerkte stadsbewoners (vanaf 120 euro per tweepersoonskamer per nacht).Het heeft vier sterren en biedt een feelgood-programma dat de bezoeker voor een dilemma plaatst: blijf je liever in het hotel, geniet je van het zwembad, ga je naar de sauna (met uitzicht op zee!) of loop je liever op het strand ?Het is het beste om beide te doen en de tijd goed te verdelen.Het hotel is Scandinavisch geïnspireerd.De hal wordt overspoeld met licht, het meubilair is overal van hout en ziet eruit als de showroom van een Noorse designmeubelwinkel.De kamers zijn groot, de bedden zijn zacht en comfortabel en de sfeer is ontspannen.Op de parkeerplaats zie je veel auto's met Duitse kentekenplaten, het is geen toeval dat het hotelpersoneel vloeiend Duits spreekt.In het restaurant ontmoet je veel stellen of gezinnen van midden dertig, van wie de meesten uit Oost-Duitsland of Berlijn zijn gekomen om hetzelfde te doen en ontspanning te zoeken (en ook tegen eerlijke prijzen, als je de standaard Duitsland kunt bijhouden vergelijkt).Wanneer ik de marketingmanager van Shuum Hotel, Danuta Zietala, ontmoet - een vriendelijke, slimme vrouw die uit Kolobrzeg komt en daarom een ​​Kolobrzezanka is (gelukkig spreek je het nog een keer uit!) - krijg ik een glimp van waar dit allemaal over gaat: "Eerst en vooral , onze gasten willen rust.U wilt hier tijd doorbrengen met uw gezin en ontspannen.Veel van onze bezoekers hebben zware banen en komen naar ons om het dagelijkse leven te vergeten.” Danuta zegt dat de bezoekers slagen: “Veel van onze gasten zijn vaste klanten, ze blijven terugkomen omdat ze onze kwaliteit zo waarderen.Een vrouw verwoordde het me onlangs heel treffend: 'Drie dagen vakantie in Hotel Shuum voelt als een hele week.'”Ik weet een beetje over hotels in Polen - en ik moet bekennen: Danuta Zietala belooft niet te veel, het is geen PR-praat.Het hotel ligt direct aan de boulevard, het is slechts een minuutje lopen naar het strand.Zowel de eet- als de ontspanningsruimtes zijn licht en uitnodigend, de keuken en vooral het ontbijt zijn uitstekend (probeer zeker alle gerookte vis van het buffet!).Je wilt het hotel eigenlijk niet uit, maar dat komt vooral door het zwembad en de sauna's.De jacuzzi met het hete bruiswater ontspant binnen enkele minuten, de sauna met uitzicht op zee is een waar genot.En wacht alstublieft op de infusies.Omdat de Polen ze iets actiever op het toneel zetten dan de meditatieve handdoekschudders in Duitsland: tijdens mijn bezoek deed de saunamedewerker een soort voorstelling tussen ballet en breakdance terwijl hij met de badhanddoek op 90 graden zwaaide terwijl hij de hete lucht naar binnen blies de naakte gezichten van bezoekers.Maar wees niet verbaasd als sommige gasten niet altijd naakt rondlopen in de saunaruimte.Veel Polen houden van wat meer bewolking dan bijvoorbeeld de Oost-Duitsers.Dit kan heel goed te wijten zijn aan onze katholieke opvoeding.Het diner kan worden genoten in het restaurant van het hotel (sterke aanbeveling van Danuta) of in het centrum.Je moet weten: Kolobrzeg is verdeeld in twee delen.Hotel Shuum bevindt zich, net als de meeste andere hotels, in de korte zone, die van het stadscentrum wordt gescheiden door het treinstation en de spoorlijnen.Om bij de oude stad te komen, moet je de spoorlijn oversteken en over een voetgangersbrug lopen.'s Avonds besloot ik in het centrum te gaan eten omdat je ook de lokale kleur wilt ervaren.En het is het waard: omdat Kolobrzeg klein is, maar echt heel mooi;Je kunt aan de statige Gründerzeit-architectuur zien dat de plaats tot 1945 Kolberg heette en ooit bij Duitsland hoorde.Het marktplein met het oude stadhuis en de bombastische Marienkirche (gebouwd in 1125!) zijn blikvangers en geven een idee waarom Kolberg begin 20e eeuw een stad was.Eeuw was een van de belangrijkste badplaatsen in Europa.Nabij het marktplein vindt u het restaurant "Domek Kata".Het is ingericht in laat-middeleeuwse stijl, de muren zijn voorzien van houten panelen, het gebouw zelf lijkt bijna op een klein vakwerkhuis.Op drie verdiepingen staan ​​tafels waar je oude schilderijen kunt bewonderen.Ik raad dit restaurant niet alleen aan omdat het zo comfortabel is ingericht en 4,6 sterren heeft op Google Maps.Nee, ik had daar ook de beste zurek in lange tijd.Voor achtergrondinformatie: Zurek, oftewel meelsoep met worst en ei, behoort tot het standaard repertoire van de Poolse keuken.In “Domek Kata” kun je zwart brood met knoflookolie bij de soep bestellen en het brood in de meelsoep dippen.Fantastisch!Ik was ook onder de indruk van de klassieke vleesgerechten, en over de prijs wil ik het niet eens hebben (totale rekening met drankjes en hapjes voor twee personen was ongeveer 40 euro).Maar let op: "Domek Kata" heeft geen pierogi op het menu.Dus als je echt pierogi wilt eten (wat je moet doen!), ga dan naar restaurant Zlota, dat ook vlakbij het marktplein ligt.Na het diner kun je 's avonds over het marktplein slenteren, genieten van de frisse lucht, het gekrijs van de meeuwen en, als je geluk hebt, de maan en teruglopen naar het hotel.Geloof me!Na zo'n dag slaap je heerlijk in het hotelbed.De volgende ochtend, na een formidabel ontbijt, zou je de promenade, de beroemde vuurtoren van Kolberg, maar ook de prachtige stranden bij Kolobrzeg moeten zien.Vlak bij het strand is een wandel- en fietspad dat u naar het oosten brengt naar Eastern Ekopark, een heidegebied waar zeldzame vogels kunnen worden gespot.Loop naar Przystanek nad woda (waterstop) en geniet van het uitzicht op zee vanaf de houten banken.Naast de natuur- en wandelbelevenissen kun je heel goed lunchen, bijvoorbeeld in het restaurant van de brouwerij "Maltgarden", in de pizzeria Mamma (Napolitaanse pizza!) of in een van de bars aan de jachthaven aan de monding van de rivier de Persante - d.w.z. waar de beroemde vuurtoren staat.In de felle zon die middag werd ik aangetrokken door het hipstercafé "ColbergCoffee Palarnia Kawy", dat ook vlakbij het marktplein ligt.Het hippe koffiehuis zit in een Gründerzeit-gebouw, het zou ook in Berlin-Mitte kunnen zijn.Daar kun je verschillende soorten bonen kopen die net buiten Kolobrzeg vers gebrand zijn.(De serveerster zag eruit als een vaste klant in Berghain en vertelde me dat Kolobrzeg een redelijk goede plek was om te wonen, vooral in de zomer. Buiten het seizoen was het echter niet bijzonder druk voor jongere mensen, aangezien Kolobrzeg na 22.00 uur stil was.)Je raadt het al: mijn weekendtrip was geslaagd en vooral diep ontspannen.Kort voor de terugreis naar Berlijn op zondagavond om 20.00 uur moest ik de zee weer zien.Danuta van Hotel Shuum gaf me een tip die ik graag aan jullie wil doorgeven, beste lezers.Typ op Google Maps de term "Plaza w grzybowie" ("Strand in het paddenstoelendistrict") in het display.Ten westen van Kolobrzeg vind je een prachtig, dunbevolkt strand.Je kunt de auto heel dicht bij het strand parkeren en je hoeft maar drie minuten te lopen.Als je geluk hebt, zie je na de korte bos- en duinwandeling een zonsondergang die net zo adembenemend is als ik.Zo hoort een weekendtrip naar de Poolse zee te eindigen!Gelukkig.Extra tip: Als je wat meer tijd hebt... Bekijk de tuinen en tuinlabyrinten "Ogrody Tematyczne Hortulus".Er is ook een prachtige uitkijktoren.De tuinen liggen in de buurt van Kolobrzeg.Adres: Thematuinen Hortulus, Dobrzyca 76, 76-038 Dobrzyca, Polen.Maandag t/m vrijdag van 9.30 uur tot 16.00 uur.Alle tips voor Kolobrzeg (Oostzee) in één oogopslagShuum Boutique Wellness Hotel, 4-sterren boutique hotel, tweepersoonskamer vanaf ongeveer 120 euro per nacht.(Sauna en zwembad zijn bij de prijs inbegrepen.)Restaurant "Domek Kata", Ratuszowa 1, 78-100 Kołobrzeg, Polen, dagelijks, 11.00 - 23.00 uur(Probeer zeker de Zurek.)Restauracja Shuum, Tadeusza Kościuszki 17, 78-100 Kołobrzeg, Polen, dagelijks van 13:00 tot 23:00 uur, reserveren aanbevolen bij de receptie.Ryby: Rewiński, bulwar Jana Szymańskiego 6, 78-100 Kołobrzeg, Polen, dagelijks 11.00-18.00 uur, geen reserveringen.(Probeer de gebakken vis en het ambachtelijke bier.)Pierogi: Restauracja ZŁOTA, Gierczak 27A, 87-100 Kołobrzeg, Polen, dagelijks, 12.00-20.00 uur.Wichłacz Grill House, Perłowa 2, 78-100 Kołobrzeg, Polen, dagelijks van 12.00 tot 21.00 uur.(Probeer het gegrilde vlees, de ribben zijn ook erg goed.)Koffie en koffiebranderij:"ColbergCoffee Palarnia Kawy", Dubois 21A, 78-100 Kołobrzeg, Polen, dagelijks (ongeveer) 9.00 - 18.30 uur.Przystanek nad wodą (Kolobrzeg), strand ten oosten van Kolobrzeg.Plaża w grzybowie zejście na plażę, Grzybowo, Polen, strand ten westen van Kołobrzeg (insidertip).Heeft u vragen of feedback?Schrijf een e-mail naar: tomasz.kurianowicz@berliner-zeitung.deOpmerking: deze reeks tips voor Polen wordt ondersteund door het Poolse VVV-kantoor Berlijn.Deze tekst verscheen in de weekendeditie van de Berliner Zeitung - elke zaterdag bij de kiosk of hier als abonnement.Vijf jaar geleden reisde onze auteur naar Moskou om getuige te zijn van de viering van de Dag van de Overwinning.Twee dingen die ze daar heeft meegemaakt, laten haar niet los.Dynastieën zoals Quandt, Flick en Oetker consolideerden hun macht door dwangarbeid en "arisering".Auteur David de Jong vindt dat je het transparant moet makenMama is de beste - en toch wordt Moederdag vaak verslapen.Als je nog niets hebt, kan deze lijst met last-minute cadeaus uit Berlijn je misschien helpen.