De voordelen van infraroodverwarming in de huiskamer | Thuis & Tuin | Telegraaf.nl

2022-03-18 03:56:56 By : Ms. Esther chen

Infrarood dringt inmiddels door tot de huiskamer.

We kennen de infraroodsauna, maar eenzelfde soort warmte kan worden gebruikt ter vervanging of ondersteuning van de centrale verwarming.

Infrarood dringt inmiddels door tot de huiskamer.

Bij infraroodverwarming ontstaat de warmte indien elektromagnetische straling, het infrarood, een object raakt. Dat kan in huis een muur, vloer of meubelstuk zijn. De stralingsenergie wordt opgeslagen en omgezet in warmte, die vervolgens aan de lucht wordt afgegeven. Dit is anders dan bij radiatoren, waar de lucht direct wordt verwarmd. Infraroodwarmte is direct te voelen en eveneens met een thermostaat te regelen.

„Geschikt voor alle type huizen, zowel bestaand als nieuwbouw”, vertelt Michiel Jansen, expert bij SmartHomeSupply. „Infraroodverwarming kan als hoofd- of bijverwarming worden ingezet. Zoals bij elke vorm van verwarming moet altijd rekening worden gehouden met de isolatiewaarde van de woning. Hoe geringer het warmteverlies van een huis, des te minder verwarmingsvermogen nodig is.”

Infraroodverwarming als bijverwarming kan in de meeste gevallen worden toegepast zonder dat de zekeringen of groepen in de meterkast hoeven te worden aangepast. Als het als hoofdverwarming wordt benut dan zijn aanpassingen aan de elektra vaak wel nodig, omdat de capaciteit dan over meerdere groepen moet worden verdeeld.

De infraroodstraling komt uit panelen die bijvoorbeeld aan de wand of het plafond kunnen worden gehangen, waardoor er geen radiatoren nodig zijn. Ze kunnen zelfs met een foto worden bedrukt waardoor het net schilderijen zijn.

De aanschafkosten zijn afhankelijk van de kwaliteit. Voor een woonkamer van 30 vierkante meter in een goed geïsoleerde woning zijn twee panelen nodig, samen vanaf 1400 euro (inclusief thermostaat). Vaak kun je ze zelf monteren en installeren. Let wel: de plaats van de panelen is van belang. Zo mogen ze niet, zoals een ’gewone’ radiator, bij een raam worden gemonteerd. Ook zullen elektriciteitsdraden moeten worden weggewerkt en moet in sommige gevallen de meterkast worden aangepast, wat extra kosten met zich kan meebrengen.

Het gebruik kan zuiniger uitvallen. Jansen: „Bij infrarood verwarm je per kamer op het moment dat dat nodig is. Doelgerichter en efficiënter, waardoor je energie kunt besparen.”

Hoewel het stralingsprincipe al decennialang bekend is, ook in de vorm van terrasverwarmers, is infrarood als huisverwarming nog niet breed omarmd. „Vaak kleeft er aan het woord ’straling’ een onveilig gevoel en weten mensen dat je er niet onbeperkt aan mag worden blootgesteld. Dit geldt echter voor infraroodstralers met een korte golflengte zoals de sauna; infraroodverwarmingen voor in huis gaan via lange golfstralers die onschadelijk voor de huid zijn.”

Daarbij is dit stiller, er zijn immers geen geluiden van leidingen of pompen, en ontstaan er minder luchtstromen zodat minder stof in huis wordt verspreid. Jansen: „In onze ogen hebben elektrische verwarmingsvormen de toekomst. Op de juiste manier toegepast, kan elektriciteit 100% klimaatneutraal gebeuren, wat bij veel andere manieren van verwarmen niet mogelijk is.”

Wekelijks alles over lifestyle, reizen, culinair en wonen.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

In de rubriek Wat Vindt Jan? laat Privé-icoon Jan Uriot wekelijks zijn licht schijnen over zijn hoogte- en dieptepunten in de wereld van glitter en glamour. Deze week goed nieuws over de gezondheid van Hans Kazàn. Verder over de vrijlating van Lil Kleine en de ophef over Chateau Bijstand. Ook snapt ...

Politiek commentator Wouter de Winther bespreekt de meest opvallende uitkomsten van de gemeenteraadsverkiezingen. Van de grote winst van enkele lokale partijen tot de teleurstelling bij de SP en opmerkelijke toespraken van Ploumen, Klaver en Baudet.

Er lijkt voorzichtig optimisme te heersen over de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. Mart de Kruif, oud-commandant Landstrijdkrachten, vreest echter dat een oplossing niet nabij is.

In de Zuid-Oekraïense havenstad Odessa houden ze hun adem in. Russische schepen zijn vanaf de kust zichtbaar en de troepen lijken zich uit te breiden. Correspondent Mischa van Diepen is in de stad en schetst de situatie.

Klussen kan op vele manieren. Van modelbouw of kunstobject tot complete verbouwingen! Deze week een kijkje bij Willem Cremers (59) uit het Limburgse Stein die trots op zijn zelfgebouwde tuinhuis is.

Kleuren en materialen uit de woestijn zijn hot voor in het interieur. Zandstructuren en terracotta-tinten zorgen niet alleen voor een warme sfeer in huis, maar ook voor een exclusieve en natuurlijke uitstraling. Trendwatcher Monique van der Reijden vertelt over de laatste woontrends en geeft tips.

Is je keuken écht toe aan vernieuwing? Je eigen keuken schilderen was nog nooit zo makkelijk, want wij hebben een uitgebreid stappenplan om je te helpen bij deze klus.

De een is nieuwsgierig, de ander zoekt inspiratie, maar we kijken allemaal graag naar hoe een ander woont. Deze week zijn we te gast in het Amsterdamse nieuwbouwappartement van Manon de Graaf dat zij als jonge zzp’er helemaal zelf inrichtte.

Het is een Echt Grote Aankoop die bovendien zeer interieurbepalend én kostbaar is: een bank. Dat is de reden dat veel mensen er tegenaan hikken of aanschaf uitstellen. Een bank moet immers een jaar of tien meegaan. Al te hip is een risico, maar aan de andere kant wil niemand een oubollig geval neerz...

Zamarra Kok geeft wekelijks antwoord op houdhoudvragen van lezers. Vandaag beantwoordt ze vragen over het onderhouden van een houten vloer.