‘Sauna’s kunnen vanwege gascrisis niet openblijven in de winter’ - Joop - BNNVARA

2022-09-02 21:25:45 By : Ms. Lushyong Zhejiang

Biden: 'Donald Trump en MAGA-extremisten grootste gevaar voor de democratie'

Duitse sauna’s en wellness-bedrijven moeten hun deuren in de winter sluiten. Dat vindt de voorzitter van het nationale netwerkagentschap Klaus Müller.

Gelet op de torenhoge energieprijzen kan hij zich niet voorstellen dat sauna’s in de winter gewoon doorgaan met het verbruiken van gas, zegt hij in een interview met de Neuen Osnabrücker Zeitung. “Dat zou van een enorm gebrek aan solidariteit getuigen.”

De gascrisis raakt Duitsland hard. Als gevolg van de gestegen prijzen heeft het land voor het eerst in dertig jaar te kampen met een handelstekort.

Müller verwacht dramatische gevolgen voor de werkgelegenheid en de economie. Tegelijkertijd stelt hij vast dat nog niet iedereen doordrongen is van de ernst van de situatie. “Er wordt veel over de hoge prijzen gesproken, maar sommige mensen lijken te denken dat zij daar niets mee te maken hebben.”

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

Blijft allemaal best wel willekeurig gekozen. Al onze economische activiteit is mogelijk door goedkope fossiele energie. Alleen maar omdat het bij sauna’s heel duidelijk voelbaar is door de warmte, wil niet zeggen dat andere economische activiteiten niet net zo energie-intensief zijn (op een directe of indirecte manier). Denk aan data-centers, glastuinbouw of zware industrie bijvoorbeeld. Je gaat dit echt nooit op een eerlijke manier centraal kunnen sturen. Mondiale hoge-gasprijzen zal echter wel degelijk helpen zaken energie-efficiënter te maken. Maar dit process heeft grote nadelen voor heel veel mensen, want het gaat gepaard met hoge inflatie. Iets wat nog vele jaren invloed op de welvaart zal hebben voordat het voor iedereen is hersteld.

Niet zonder sauna kunnen is pas armoede!

Ik ga van de winter met een sjaal op naar de sauna en trek dan aan die emmer ijskoud water. Kom ik daarna weer in mijn 12 graden huis, maar dat voelt dan heerlijk warm Aan.

Sauna's kunnen extra energiekosten doorberekenen aan hun klanten in de vorm van een toeslag op de prijs. Tuinders met kassen die moeten concurreren met landen waar de gasprijs veel lager is of het in onze winter warmer is, kunnen dat veel minder. Dus ik denk dat er eerder tuinders afhaken dan dat er sauna's dicht blijven.

We mogen ons inderdaad best afvragen of je in de winter wel rozen in kassen hoeft te telen.

r v b Die zitten toch al lang in Afrika?

Waarom niet ook al in de zomer?

Als dat het ergste is wat je zou (kunnen) overkomen!

Hoe triest het ook is, dit wordt een simpele geldkwestie. Het wordt duur, en er zijn mensen die dat kunnen en willen betalen. En zullen betalen.

Duitsland heeft een rampzalige energiepolitiek gevolgd. Enerzijds door zich afhankelijk te maken van Russisch gas, anderzijds door kernenergie in de ban te doen. Dat laatste kan nog teruggedraaid worden.

De hoge gasprijzen zullen ons dwingen om het gasverbruik sterk terug te verlagen en snellen te verduurzamen.

Hierboven staat al : electriciteit nu (en het stijgt nog elke dag) al 13 keer zo duur. Dan heeft verduurzamen ook geen enkele zin. Want zo’n warmtepomp slurpt electriciteit en zonnepanelen leveren ook niks op in de winter.

Volgens mij is stroom nu 3 keer zo duur dan begin 2021.

@Noordemeer: Niets doen is geen optie. Je blijft afhankelijk van buitenlandse leveranciers van aardgas. En als je, tegen jarenlange waarschuwingen dat het gebruikt kan worden als politieke maar vooral economisch wapen, toch doorzet want denkt er geld mee te kunnen verdienen als gasrotonde van de EU, ja dan zit je nu met de rapen. Nu zit je op de vrije markt en daar geld vraag en aanbod. Het was weer kortzichtige denken met aandacht voor de electorale belangen. Beter was ervoor te zorgen dat je minder afhankelijk werd en echt de minima meegenomen had door die transitie draaglijk te maken en de vermogenden meer bij te laten draaien. Dat het wat gaat kosten, zeker op de korte termijn, is duidelijk. Maar nu des te noodzakelijker. Met als eerste doel isolering van huizen. Wat je verder ook doet, zonder isolatie stook je voor een deel voor de kat zijn viool. Windenergie op zee heeft potentie. Je kan beter de elektriciteit direct gebruiken die deze molens produceren. En dan via het meest efficiënte apparaat dat er op dit moment is: de warmtepomp of de hybride ketel. 1m3 aardgas is 10 kWh. Een warmtepomp is zuiniger dan dat. Nu financier je in feite Putin door de aankoop van 1 van zijn belangrijkste inkomstenbron: aardgas. Maar ook bedrijven als Shell verdient er meer mee. Belast die meer niet de burger. Kernenergie duurt te lang, is te duur, geeft afval. Je moet uranium importeren. Uit Rusland. Waterstof ook niet. Te inefficient. 4 m3 aardgas nodig. Oftwel 40-50kwh voor 1 m3 gas.

@pvdb Grotendeels eens. Bijzondere is wel dat als je een 100% wind energie hebt afgesloten bij energie direct je ook meer gaat betalen. Alsof de wind duurder is geworden. Nieuwe klanten kan ik me ivm schaarste nog voorstellen.

Laten we hopen op een zeer lange zonovergoten nazomer, een zeer zonnige herfst en een zeer zachte winter met veel zon en wind en regelmatig een bui. Op een bepaald moment zal het kabinet besluiten dat de gasproductie weer opgevoerd moeten worden. Inmiddels is besloten dat de (gesloten) kolencentrales weer op volle kracht gaan draaien. Noorwegen, Quatar, Algerije en de VS zijn bereid om meer aardgas en LNG aan de EU te leveren. Om onafhankelijk te worden van het Midden-Oosten, zijn de VS een aantal jaren geleden op grote schaal begonnen met fracking. Ze produceren inmiddels zoveel gas, dat ze grootste LNG exporteur ter wereld zijn geworden (ca 317 miljoen m3 per dag / 116 miljard m3 per jaar). https://www.utilitydive.com/news/us-becomes-worlds-largest-lng-exporter-amid-ukraine-war-driven-demand-ris/628106/#:~:text=Amid%20rising%20global%20energy%20prices,the%20latter%20half%20of%202021.

Nou, dat wordt dan met een sjaal om in de sauna zitten.

En vergeet je wollen onderbroek niet.

Olav Je vergeet daarbij te zeggen, lange....

Weer een plek minder om op te warmen als we op gas ratsoen gezet worden.

Voor het geld dat je bespaard om niet naar de sauna te gaan, kan je ook de Electra gebruiken om 1 lekker kopje koffie zetten.

Dat is dan ook wel het ergste gevolg van de gascrisis of niet dan? /s

Zou een sauna wel missen, supergoed voor je gezondheid.

De gascrisis is de schuld van Putin.

U heeft een taakstraf die inhoudt dat u op deze site verplicht bent overal op te reageren?

Volrin - voor de 200 saunabedrijven in Nederland ieder geval wel als ze hier die regel zouden toepassen.

@Thuiszitter "Volrin - voor de 200 saunabedrijven in Nederland ieder geval wel als ze hier die regel zouden toepassen. " Ik vind de 1000-en mensen die in de problemen komen met hun energierekening, dwz een van hun basisbehoeftes, toch wat zwaarder wegen.

@gravin2 "U heeft een taakstraf die inhoudt dat u op deze site verplicht bent overal op te reageren?" Wie dwingt u om op mijn bericht te reageren? Ga lekker ergens anders trollen.

@gravin "U heeft een taakstraf die inhoudt dat u op deze site verplicht bent overal op te reageren?" Nu maar hopen dat de rest van de taakstraf wél wordt ingezet ten bate van de samenleving!

@Volrin Ach humor was nooit een sterke competentie op links, en kritiek geven was een hobby; ontvangen lukte minder...

@kritischkijken "Ach humor was nooit een sterke competentie op links, en kritiek geven was een hobby; ontvangen lukte minder... " Ik geef kritiek op de inhoud van het artikel, niet op de man. Dit in tegenstelling tot de reacties van gravin, Marcus en uzelf. Ik heb geen enkele moeite met inhoudelijke kritiek. Hoe vaak ik ergens op reageer is geen inhoudelijke kritiek. Insinueren dat er iets mis met mij is omdat ik regelmatig reageer op deze site nog minder.

Ik hoop op een zeer strenge winter van een maandje of 5 minstens, even de kaarten opnieuw schudden.