Festival Carpe Noctem palmt eind september tweede keer spooky ruïne van oude directeursvilla in (Malle) | Het Nieuwsblad

2022-09-02 21:24:27 By : Mr. Haiwell PLC

De eerste editie vorig jaar.  — ©  Sam Lacasse

Een laatste zomerfestival vlak voor de start van het academiejaar op een unieke locatie? Daarvoor moet je op 23 en 24 september naar Oostmalle afzakken. De gestripte spooky voormalige illegale directeursvilla van een steenbakkerij vormt het decor van de tweede editie van Carpe Noctem, oftwel ‘pluk de nacht’.

Na de uitverkochte succeseditie van 2021 gaan de organisatoren voor dubbel zoveel feestgedruis en wordt Carpe Noctem over twee dagen uitgespreid. In plaats van duizend festivalgangers zoals vorig jaar, mikken ze nu op 3.500. De camping die er vorig jaar ook al was is nu nog wat groter.

Aan de mainstage zal er gedanst worden op (inter)nationale dj’s zoals Bougenvilla en Mr. Belt & Wezol. Op de slotgracht rond het domein - de ‘lakeside’ - zal een indrukwekkend podium drijven op de bassen van de muziek. “Vooral 25- tot 45-jarigen zullen hier teruggevlogen worden naar hun jeugdige jaren. Zo host Nice n EZ vrijdag de stage met disco en vinylplaten terwijl Shomi, het label van DJ Licious, zaterdag het podium vult met house”, zegt Bram De Kinder (28), een Antwerpenaar die via de liefde in Westmalle belandde. Hij tekent samen met Laurens Van Dooren (23) uit Halle-Zoersel - die al ervaring heeft met festivalorganisatie via Het Grote Bosgebeuren van de Scouts in Halle - en zijn schoonbroer Lars Eilers (24) uit Westmalle voor de organisatie.

Een luchtfoto van de villa die zich op een eiland bevindt.  — ©  Ben De Waegenaere

“Mijn schoonbroer Lars ging vroeger met de KSA wel eens rondhangen aan ‘de Villa’, zoals de jeugd de ruïne noemde. Het pand, vroeger een riante woning maar totaal gestript door de huurster enkele jaren geleden, is een magische plek voor een festival, en ook ideaal gelegen. Je zit er zo ver van de bewoonde wereld dat je niemand stoort. De Paaltjesdreef ligt ergens halverwege de baan tussen Oostmalle en Sint-Lenaarts. Het enige jammere is dat we geen pendelbusjes vanuit de verschillende omliggende dorpen konden organiseren, zoals we dit jaar wilden doen. Omdat we een duurzaam festival willen zijn, motiveren we feestvierders om zoveel mogelijk met de fiets te komen of zich te laten afzetten. Om die reden vragen we ook een kleine bijdrage aan mensen die toch de autoparking gebruiken.”

Carpe Noctem of ‘pluk de nacht’ vorige zomer.  — ©  Sam Lacasse

Voor de eerste Carpe Noctem moest het trio op zoek naar de eigenaar van het terrein. “Toen we hem uiteindelijk na lang zoeken vonden, stond hij wel open voor ons idee. We konden een deal sluiten op voorwaarde dat wij zelf de omgeving zouden opruimen. Er lag enorm veel glas van kapotgegooide ruiten.”

Op dit grasveld speelt het festival zich af.   — ©  Rienke Van den Eynde

De ooit zo glamoureuze villa met binnenzwembad, sauna, vijf badkamers en eigen ‘kasteeltoren’ was een krakerspand geworden. Het was vroeger niet alleen het persoonlijk verblijf van de directeur, maar was ook een meesterwerk omdat het volledig was uitgevoerd in gekleurde baksteen van zijn eigen baksteenfabriek. De man kwam later in opspraak met afvaltransporten naar de kleiputten en zocht zijn heil in Afrika. De villa werd niet enkel gestript door een huurster, maar haalde ook ooit de kranten als cannabisplantage. “We hebben een héél grote opkuis gehouden. Uiteindelijk was dat niet zo erg”, zegt Bram. “Het was nog coronaperiode, er waren geen dancings open, dus zaten wij daar die ruïne schoon te vegen, wat altijd eindigde met een pintje ’s avonds aan het water.”

Want ja, er is dus ook water, meer bepaald een soort slotgracht waarop dus een drijvend podium komt. Of er na de droge zomer nog genoeg water in staat? “Het waterpeil is zeker een halve meter gezakt, dat zie je aan het strandje”, zegt Bram. “Maar die put is op sommige plekken héél diep, zodat er toch nog voldoende water is voor dat podium.”

Voor alle duidelijkheid: het festival speelt zich buiten op het grasveld af naast de villa, met de ruïne als decor, maar ook wel als functionele dj-booth en barruimte. “Het gebouw zal deze editie nog iets méér aanwezig zijn, maar ik ga niets verklappen”, zegt Bram.

De laatste tickets zijn momenteel in verkoop via www.carpenoctemfestival.be.

Normaal had Peter Deruyter (57) uit Berchem er op 28 augustus zijn Family Day van The Unknown Land georganiseerd, maar de gemeente Malle kon die vergunning niet afleveren omdat de aanvraag laattijdig binnen kwam. “Zo’n festival vergt echt een énorme voorbereiding, met alle veiligheidsplannen en overleg met de brandweer”, kan Bram alleen maar beamen.

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.

Dansprovant vzw, de Antwerpse dansclub voor personen met een fysieke beperking, deed half augustus op ATV een oproep naar begeleiders voor rolstoeldansers zonder danspartner. Die vraag werd zo warm …

De lagere school Immaculata in Oostmalle stelde op de eerste schooldag haar nieuwe mascotte Simba voor, die de kindjes aan de poort meteen een high-five of knuffel gaf met zijn pluchen leeuwenpoot.

De Fietsersbond Voorkempen gaat zaterdag 3 september actievoeren voor een volwaardig fietspad langs de N12 tussen Westmalle en Sint-Antonius. Wie mee wil demonstreren, komt tegen 14u naar de …

In het Atheneum van Malle start op 1 september opnieuw een OKAN-klas voor twaalf Oekraïense tieners.

Kinderdagverblijf Janneman in Westmalle, dat normaal op 29 augustus zijn vergunning verloor wegens een aantal tekortkomingen, mag al minstens tot 5 september openblijven. Het onderzoek voor de …

Op voorstel van oppositiepartij OostWest, gaat de gemeente na kunstenares May Claerhout nu ook Karel Mintjens voordragen voor een straatnaam op de Ehkam-site. Waarschijnlijk zal de Karel …

25 Oekraïense nieuwkomers hebben hun eerste getuigschrift Nederlands gekregen. Ze volgden een zomercursus die georganiseerd werd door het Centrum Voor Volwassenenonderwijs EduKempen.

In juli raakte bekend dat het kasteel van Westmalle, na de Trappistenabdij het kroonjuweel van de gemeente, te koop staat. De familie Van der Straten Waillet hield de vraagprijs op dat moment nog …

Onder de wieken van de Scherpenbergmolen in Westmalle kwamen honderden bezoekers zaterdag het Oogstfeest vieren.

Vlaams Belang Malle vraagt een subsidiereglement voor onthaalouders en crèches. In 2003 waren er nog dertig onthaalouders in Malle, nu slechts tien. Vlaams Belang roept op om de initiatiefnemers …

Een aandachtige voorbijganger merkte vrijdag hoe vier minderjarige jongens met bommetjes een bosbrand hadden gesticht in privédomein Heihuyzen in Malle. Hij verwittigde de bijzondere veldwachter …