Dit is het verwaarloosde zwembad in Harlingen (+dronebeelden) - Leeuwarder Courant

2022-09-02 21:25:58 By : Ms. Monica Wang

Van Marvin Kuiper mag het slot van het hek om het oude zwembad De Koemen In Harlingen er gauw af.

Een overwoekerd, gebarricadeerd terrein met betonnen restanten van zwembaden. Als je door alle bosschages, kettingen, modder en rommel heenkijkt, heeft het alles in zich om een perfecte recreatieplek voor de Harlingers te worden. Bij Marvin Kuiper borrelen de plannen in elk geval, sinds de gemeente Harlingen het met de bevolking wil hebben over de toekomst van het gebied rond de Westerzeedijk.

Zelfs Kuiper met zijn dertig jaren jong, herinnert zich de vreugde van het vroegere openluchtbad De Koemen dat hier lag. Hoe mooi zou het zijn dat weer terug te krijgen. Want alternatieven voor zwemmen onder de zon zijn er eigenlijk niet: in zee, aan de andere kant van de dijk, werkt het slik een stevig zwempartijtje tegen. Zwembad Het Derde Haad is voor alles een instructiebad waarvan sommige Harlingers beweren dat je je hoofd stoot tegen de overkant als je erin duikt.

Kuiper, die zichzelf een ,,ondernemend typje” noemt, ziet allerlei kansen en heeft zijn oom Bertus Nadema – een in Harlingen bekende vastgoedontwikkelaar – in de arm genomen. ,,Hij maakt bouwtekeningen en aan de hand daarvan weten we ook wat het ongeveer gaat kosten.’’

De droom is om in de bouwstijl van de Amsterdamse school een gebouw neer te zetten waarin sauna, massage en wellness een plek vinden en waarin het grootste deel van het zwembad zit. ,,Hiervan kunnen in de zomer het dak en de ramen open waardoor het gevoel van een openluchtzwembad ontstaat. 20 procent van het hele bad is altijd buiten’’, zegt Kuiper.

Hij is geen wellnessondernemer, dus daar moet een bedrijf op inspringen. ,,We hebben de eerste contacten gelegd en men wacht af.’’ Geld voor het plan – ,,zal wel een project met zes nullen worden” – komt van crowdfunding, investeerders en als het aan Kuiper ligt, van de gemeente Harlingen.

Sport-wethouder Harry Boon zegt desgevraagd dat de gemeente waarschijnlijk niet van zins is aan nog een zwembad bij te dragen. Zo’n uitspraak vermindert Kuipers enthousiasme allerminst. ,,De Harlingers reageren heel enthousiast, we hebben al duizenden reacties. We hopen met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur dat er een partij is die hier serieus mee aan de slag gaat. Een openluchtbad wordt in Harlingen erg gemist.’’

Release: 210923d7116f939f7131f8b1530d9dc2d3475c90